2021 m. lapkričio 14 d., sekmadienis

Juostos

 Išlikusios juostos yra rinktinės technikos. Vienos austos dugnui imant lininį verpalą, o raštui vilnonį, kitos - grynos vilnos. Išliko ir viena pradėta austi juosta. Čia matyti labai vertinga informacija, kokiu būdu buvo pasirišamos nytelės - lininio siūlo kilputės apmetamos ant išdrožto trumpo pagaliuko, jos sutvirtinamos siūlą užsukant kryžmai. Kitas juostos metmenų ruošinys likęs nepradėtas austi. Juostelės datuotinos XIX a. - XX a. I puse. 

Kaklajuostė, dirbtinio šilko siūlų, austa ripsu, gali būti XX a. 5-6 dešimtmečio dirbinys, audėja nežinoma.

Karūnėlė, austa ir pasiūta Veronikos pagal dukterėčios užsakymą. Ji pasiūta iš plačios juostos, kuri iškirpta iš rinktinės technikos audinio, kuris paprastai audžiamas plačiose staklėse. Taipogi prie karūnėlės kabo ir kitos juostelės, liaudiško stiliaus raštais, tokio tipo juosteles audė XX a. II pusėje frabrikai ar „Dailės" kombinato įmonės.

Juostos 


Juosta; lino ir vilnos metmenys, lino ataudai, vilnos kutai; rinktinė technika; 


Juosta; lino ir vilnos metmenys, lino ataudai, vilnos kutai; rinktinė technika;



Juosta; vilnos metmenys, lino ataudai; rinktinė technika



Juostos ruošinys audimui; lino ir vilnos metmenys, lino ataudai; lininės nytelės; pradėjo austi Teresė Radvilienė (Seliutaitė), XX a. 3-5 deš.

Juostos metmenys; linas ir vilna

Kaklajuostė; šilkas; ripsas

Karūnėlė; medvilnės metmenys, medvilnės ir šilko ataudai; rinktinė technika; siuvinėjimas blizgučiais; kaspinai austiniai ir pramoniniai

Juosta; rinktinė; pusvilnė; namudininkų audimas; XX a. 8-10 deš.



 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Pagrendos kaimo audiniai: Seliutų šeimos paveldas

     Įvadas į etnografinį šaltinį      Kultūros paveldas yra mūsų šaknys, praeitis ir ateitis. Ar mes kalbame apie kraštovaizdį, ar...